Letnia zupa pomidorowa

Kocham smak pomidorów, szczególnie latem kiedy są soczyste i dojrzałe. Moje ulubione to pomidory malinowe o słodkim smaku. Dzisiejsza zupa jest idealna na prosty i zdrowy obiad. Można ją podawać tradycyjnie na ciepło lub na zimno, w smaku przypomina wtedy gazpacho, którym zajadałam się w Hiszpanii.

DSC_0009

DSC_0003

Składniki:

1 kg pomidorów malinowych
Włoszczyzna: seler, pietruszka, marchew, natka pietruszki. Użyłam sezonowych młodych warzyw, które są dosyć małe. Dodałam trzy marchewki, dwie pietruszki i cały seler.
Kawałek selera naciowego.
Cebulka dymka lub młoda cebula.
2 ząbki czosnku
Połówka niedużej papryczki chilli ( można dodać mniej lub więcej w zależności od preferowanego stopnia pikantności).
Listek laurowy, dwa ziarenka ziela angielskiego.
Pieprz, sól.
Łyżeczka brązowego cukru.
Dwie łyżki suszonej włoszczyzny (kupuję przyprawy bez dodatków w sklepiku zielarskim).
Pół szklanki passaty pomidorowej lub dwie łyżki przecieru pomidorowego.
Trzy łyżki oliwy z oliwek.

Opcjonalnie lubczyk, ja mam świeży w ogródku więc dodałam kilka listków.

Pomidory nacinamy z góry na krzyż, wkładamy do naczynia i zalewamy wrzątkiem. Po paru minutach odlewamy wrzątek, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Czosnek, papryczkę chilli i cebulkę siekamy, wrzucamy do rondla na oliwę z oliwek i chwilkę smażymy na wolnym ogniu. Uważajcie by nie przypalić czosnku! Następnie dodajemy pomidory malinowe, passatę pomidorową opcjonalnie dwie łyżeczki przecieru pomidorowego i brązowy cukier. Dusimy przez 15 minut.

Resztę warzyw kroimy na kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy nie wielką ilością wody. Dodajemy suszoną włoszczyznę, listek laurowy, ziele angielskie i część natki pietruszki. Zostawiamy sobie świeżą natkę do posypania zupy na talerzu. Gotujemy bulion do momentu kiedy warzywa będą miękkie.

Na koniec przekładamy uduszone pomidory do bulionu z warzywami i wszystko razem blendujemy na gładko. Doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

DSC_0005

Zupę można podawać z grzankami czosnkowymi. Pamiętajcie by udekorować ją pietruszką. Można też zrobić kleks ze śmietany lub posypać startym parmezanem. Jest pyszna na gorąco jak i w formie chłodnika.

Smacznego!

Florka

Reklamy

3 thoughts on “Letnia zupa pomidorowa

  1. Fantastyczny i bardzo prosty przepis 🙂 Z pewnością wypróbuję 🙂 Tak samo jak Ty, kocham polskie pomidory – soczyste, dojrzałe, słodkie. Dzięki Madziu za kolejne inspiracje. Uwielbiam tutaj zaglądać 🙂 Pozdrowienia!

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s