Comfort food. Krem pomidorowo paprykowy

W dzieciństwie moja mama zaszczepiła we mnie miłość do ogórkowej i pomidorowej z lanym ciastem. Kiedy wracałam ze szkoły talerz gorącej zupy czekał w kuchni. Dlatego w moim domu prawie zawsze jest jakaś zupa, zwykle gotuję porcje na dwa dni. Ulubiona to oczywiście pomidorówka na wszystkie możliwe sposoby. Latem najlepsza jest ta ze świeżych pomidorów a jesienią gęsty krem pomidorowo paprykowy. Sycący i rozgrzewający, moim zdaniem lepszy od popularnego jesienią kremu z dyni. Wystarczy dobra passata pomidorowa i kilka czerwonych papryk…

Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
3 ząbki czosnku
4 czerwone papryki (ewentualnie ajvar lub domowa pasta paprykowa)
Szklanka domowego przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
łyżka koncentratu pomidorowego
2 Szklanki bulionu warzywnego
5 łyżek gęstej śmietany
Szczypta suszonego chilli lub pieprzu cayenne
4 łyżki oliwy z oliwek
Listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
Świeżo mielony pieprz
Sól morska
Szczypta brązowego cukru

* Każdy dobry krem z warzyw wymaga bulionu, można użyć rosołu lub bulionu warzywnego. Ponieważ często gotuję zupy, zwykle przygotowuję esencjonalny bulion warzywny na kilka dni. Nie ukrywam, że czasem ratuję się ekologiczną kostką rosołową.
* Pieczenie i obieranie papryk bywa czasochłonne, zamiast tego można użyć pasty paprykowej lub ajvaru.

Przygotowanie:

Papryki umyć, oczyścić z nasion i błonek. Przekrojone na pół papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut. Najlepiej do momentu kiedy skórki będą lekko przypalone.  Jeśli używacie gotowej pasty paprykowej można pominąć ten krok.

Marchew, pietruszkę, seler i czosnek pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć w garnku na oliwie. Kiedy czosnek się zarumieni wlać bulion, gotować z listkiem laurowym i zielem angielskim do momentu kiedy warzywa będą miękkie. Dodać passate pomidorową i koncentrat. W międzyczasie obrać pieczone papryki, jeśli skórka nie odchodzi można umieścić papryki w woreczku foliowym i szczelnie zamknąć. Po kilku minutach skórka powinna odejść z łatwością.

Obrane papryki dodać do zupy, wyłowić listek laurowy oraz ziele angielskie. Doprawić solą morską, szczyptą brązowego cukru, chilli i świeżo mielonym pieprzem. Zblendować zupę na gęsty krem, jeśli macie ochotę jeszcze odrobinę podkręcić smak lub kolor dodajcie dodatkową łyżeczkę ajvaru, tylko uwaga by nie zdominował zbytnio smaku zupy. Na koniec zaprawiam krem gęstą śmietaną.

Miłego weekendu :*

 

 

 

Reklamy

3 thoughts on “Comfort food. Krem pomidorowo paprykowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s