Torta Caprese

Torta Caprese to czekoladowo migdałowe ciasto pochodzące z włoskiej wyspy Capri. Podobno zestresowany cukiernik przygotowując deser dla członków mafii Capone zapomniał dodać mąkę do ciasta. W skutek tej pomyłki powstał przepis na niebiańsko czekoladowe ciasto pachnące migdałami i skórką z pomarańczy. Dodam tylko, że ciasto nie zawiera proszku do pieczenia czy innych spulchniaczy i jest bezglutenowe!

Składniki:

185 g obranych i zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
125 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
125 g masła
3 jajka
125 g cukru pudru
Skórka z jednej pomarańczy
Łyżka amaretto lub rumu
Cukier puder do dekoracji

* Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu).

Tortownicę o średnicy 20 lub 22 cm natłuścić masłem i oprószyć mąką.

Migdały należy namoczyć we wrzątku, obrać ze skórki, osuszyć i zmielić np w młynku do kawy. Można też użyć gotowej mąki migdałowej.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Najlepiej rozpuszczać powoli, delikatnie mieszając do chwili, aż uzyskamy jednolitą masę. Masę czekoladową odkładamy na bok do przestygnięcia.

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową i likier.

Ostudzoną czekoladę dodajemy do masy z żółtek miksując na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników.

Następnie dodajemy zmielone migdały i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając.

Ciasto wlewamy do tortownicy, wierzch wygładzamy szpatułką.

Pieczemy w środkowej części piekarnika przez około 30 – 35 minut.

Podczas pieczenia nie używamy termoobiegu by zbytnio nie przesuszyć ciasta. Po 30 minutach sprawdzamy patyczkiem środek ciasta powinien być wilgotny, ale nie mokry. Po upieczeniu czekamy aż ciasto całkowicie ostygnie dopiero wtedy wyjmujemy z formy.

* Jeśli ciasto ma pozostać bezglutenowe pamiętajcie by formę obsypać mąką bez glutenu lub ewentualnie  użyć papieru do pieczenia.

Przed podaniem ciasto najlepiej posypać cukrem pudrem.

Przepis jest prosty a ciasto bardzo aromatyczne i cudownie czekoladowe. Jeśli macie ochotę w te święta upiec coś co nie koniecznie jest tradycyjnym polskim ciastem za to robi się szybko, nie ma glutenu więc można nim częstować również gości z nietolerancją. Zapewniam, że smakuje wybornie!

Przyjemnych świątecznych przygotowań !

 

8 myśli w temacie “Torta Caprese

  1. Pomysł na ciasto świąteczne , pewnie wykorzystam. Mam jedną uwagę , ” gram ” używamy tylko do 1 grama i mówimy 1gram natomiast np. 185 gramów nie gram. 🙂
    Pozdrawiam Beata Pospiech

    Polubienie

  2. Uwielbiam polaczenie pomaranczy i gorzkiej czekolady :))) poezja smakow! Do tego przepis jest latwy i szybki wiec nie ma wymowek zeby nie zrobic 🙂

    Polubienie

  3. Jestem w trakcie przygotowań 😀 ta legenda mnie bardzo zachęciła! To juz nie tylko ciasto jak cała masa innych- to deser z legendą! 😀
    Migdały już obrałam, zastanwiam się jednak czy mogłabym je zblendowac? Nie mam młynka by je zmielić niestety:-(

    Polubienie

Dodaj komentarz