Struffoli

Niedawno odwiedziła mnie przyjaciółka przywożąc ze sobą smaki i zapachy Włoch. Kilka dni krzątałyśmy się w kuchni testując oryginalne receptury na włoskie przysmaki. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się odtworzyć smak grzybowego risotto, które przygotowała dla nas Madzia.  Było tak dobre, że robię się głodna na samą myśl! Poznałam też przepis na tradycyjny neapolitański świąteczny deser, który jest banalnie prosty i kusząco pyszny. Myślę, że szczególnie przypadnie do gustu dzieciom! Jeśli chcecie przygotować słodką przekąskę, która nie wymaga wiele pracy i wysiłku spróbujcie Struffoli! To smażone na złoto kulki z ciasta, oblepione miodem i pachnące skórką z cytrusów.

Składniki:

300 g mąki
3 jajka
1 łyżka cukru
15 g masła
Skórka starta z połowy cytryny lub pomarańczy
Szczypta soli
Łyżka limoncello
300 ml oleju do smażenia
Kandyzowana skórka z pomarańczy
Kolorowa posypka (opcjonalnie)
Około pół szklanki płynnego miodu.

Przygotowanie:

Przesianą mąkę wysypać na stolnicę. Zrobić wgłębienie, dodać jajka, cukier, skórkę z cytryny, limoncello i szczyptę soli. Jajka roztrzepać widelcem stopniowo mieszając z mąką.

Dodać miękkie masło pokrojone na kawałki, siekać nożem do momentu połączenia się wszystkich składników. Następnie zagnieść ciasto, uformować kulkę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze części, z których następnie formować wałki o średnicy około 0,5 – 1 cm. Wałeczki z ciasta pokroić na małe kawałki/kuleczki.

Olej rozgrzać w rondelku i partiami smażyć kulki z ciasta na złoty kolor. Delikatnie mieszać by były równomiernie zarumienione. Usmażone struffoli układać łyżką cedzakową na ręczniku papierowym do odsączenia.

Miód rozgrzać w garnku lub na patelni wrzucić do niego struffoli i delikatnie wymieszać tak by wszystkie kulki były otoczone miodem. Struffoli wyłożyć na półmisek, udekorować kandyzowaną skórką z pomarańczy i kolorową posypką.

Kochani życzę by te święta były przepełnione ciepłem i radością. Niech w waszych domach dzieje się prawdziwa magia !

 

Reklamy

3 myśli w temacie “Struffoli

  1. Wygląda cudownie i smakuje jeszcze lepiej, więc pozostaje nam tylko przyłączyć się do Twoich poleceń. Struffoli warto przygotowywać nie tylko w Święta, bo to taka mała, zimowa podróż do Włoch! 🙂 I oczywiście życzymy mnóstwa okazji do odkrywania smaków tej kuchni! 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s