Śniadanie jak w dzieciństwie

Lubię odtwarzać smaki z mojego dzieciństwa, każda pora roku przywołuje inne kulinarne wspomnienia. Jako dziecko bardzo lubiłam ciepłe śniadania. Kubek kakao, ryż na mleku posypany cynamonem i cukrem, budyń polany truskawkami w syropie – comfort food tamtych czasów:) Teraz staram się by śniadania były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim odżywcze. Moim ulubionym sycącym i rozgrzewającym śniadaniem jest kasza jaglana. Wracam do niej każdej zimy, podana na ciepło z owocami potrafi poprawić nastrój w najbardziej pochmurny zimowy poranek i przywołuje ciepłe wspomnienia z dzieciństwa!

Składniki:

1/4 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka (krowie lub roślinne)
Odrobina masła
Szczypta soli
Garść mrożonych truskawek
Łyżeczka brązowego cukru

W rondelku podgrzewam mleko z masłem i solą. Kaszę przepłukuję na sitku najpierw zimną póżniej gorącą wodą, kilka razy potrząsam sitkiem by pozbyć się nadmiaru wody. Wsypuję kaszę do mleka i powoli gotuję przez około 12-15 minut. Jeśli kasza robi się zbyt sucha dodaję odrobinę wody lub mleka. Truskawki gotuję w rondelku razem z brązowym cukrem i odrobiną wody do momentu kiedy będą zupełnie miękkie a sok lekko się zagęści. Ugotowaną kaszę podaję z ciepłym sosem truskawkowym, bananem i szczyptą cynamonu.

* Dobrej jakości kaszę wystarczy przepłukać pod bieżącą wodą, można też podprażyć ją na suchej patelni lub przelać wrzątkiem jednak moim zdaniem dobra kasza jaglana nie ma nadmiaru goryczki i nie wymaga specjalnego traktowania przed gotowaniem.

* Jeśli rano nie macie czasu na gotowanie kaszy, można ugotować ją dzień wcześniej na wodzie a rano tylko podgrzać z dodatkiem mleka roślinnego lub krowiego.

Jeśli wciąż nie możecie przekonać się do jaglanki (a warto bo jest bardzo zdrowa!) spróbujcie tego przepisu koniecznie z ciepłymi truskawkami!

Jakie są wasze ulubione smaki z dzieciństwa ?

***

Reklamy

17 thoughts on “Śniadanie jak w dzieciństwie

  1. Kocham owsiankę, natomiast do jaglanki nie mogę się przekonać. Jadłam ją wprawdzie tylko kilka razy w życiu, ale za każdym razem mi nie smakowała. Ale skoro tak chwalisz, to spróbuję Twojego przepisu. 😊 Piękne zdjęcia, bardzo klimatyczne. Uwielbiam urywki z Twojego domu. 😘

    Polubienie

  2. Jaglanka wyglada bardzo apetycznie, narobilas mi smaka 🙂 bardzo chetnie skorzydyam z przepisu bo ostatniomam faze na jaglanke 🙂 Piekne zdjecia!!! Mistrzostwooooo!!!!

    Polubienie

  3. Uwielbiam kaszę jaglaną na śniadanie 🙂 Moim faworytem są śliwki węgierki właśnie z kaszą jaglaną, pychotka, ale na śliwki musimy poczekać do lata, więc Twój przepis wykorzystam na pewno. Madziu a Twoje zdjęcia zachwycają, można nie patrzeć i patrzeć, klimatu w nich oddanego nie da się opisać w słowach…. 🙂

    Polubienie

  4. Cudownie zachęcasz do tej jaglanki 🙂 skuszę się na pewno – dziękuję !
    Czytam Twego bloga w te szare dni… Wracam do starszych postów nawet kilkakrotnie :* Przepiekne robisz zdjęcia!
    Pozdrawiam:*

    Polubienie

  5. Piękne zdjęcia!
    Nie przestaję się zachwycać Twoim wyczuciem smaku, gustem, klasą i prostotą jednocześnie.
    Podziwiam i czerpię inspirację 🙂
    Piękny wystrój wnętrz i dodatki, które tworzą niesamowity klimat.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s