Niedzielny wieczór, radosne okrzyki Matyldy słychać w całym domu. Właśnie odbywa swoją kąpiel pod czujnym okiem taty. Nie przeszkadzam bo to ich czas chociaż wiem, że moje kosmetyki pływają razem z nią w wannie bo woli je od zabawek a tata pozwala na wszystko! Mam ochotę na coś dobrego a wystarczy 20 minut by dom pachniał ciastem z jabłkami…
Moja ukochana włoska kuchnia to nie tylko doskonałe makarony gotowe w kilka minut, ale też pyszne i wilgotne ciasta. Rok temu podzieliłam się tutaj przepisem na ciasto czekoladowe pachnące pomarańczami (przepis znajdziecie tutaj) a dziś mam pyszne i proste ciasto z jabłkami. Jego sekret to sok i skórka z cytryny. Najlepiej użyć kwaskowatych jabłek, ale mówiąc szczerze ja piekę z każdą odmianą, którą akurat mam w kuchni.
Składniki:
300 g jabłek (najlepiej szara reneta)
90 g masła (można zastąpić olejem)
100 g cukru (daję ciut mniej)
80 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu lub cukier z prawdziwą wanilią
2 jajka
Sok z połówki dużej cytryny i odrobina startej skórki
Łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. W międzyczasie kroimy jabłka w kostkę, dodajemy sok i skórkę z cytryny. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, żółtka ubijamy z cukrem – powinny przypominać kogel mogel. Ja użyłam wiejskich jaj dlatego ciasto ma tak wyraźny żółty kolor. Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną, dodajemy cukier z wanilią. Do składników suchych dodajemy masę z żółtek, roztopione masło i jabłka a na końcu ubite białko i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia (używam tortownicy o średnicy 24 cm). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
***
Mniammmmmm….. Magdo ależ mnie zainspirowałaś na ten weekend!! A zważywszy na to iż aura na zewnątrz nie dopisuje na Dolnym Śląsku to poprawię sobie i mojej rodzinie nastrój dobrym ciachem! Dzięki! Miłego wieczoru życzę:*
PolubieniePolubienie
Przepis wygląda na dość prosty, zatem jutro testuję:)
PolubieniePolubienie
Skąd ta piękna patera na ciasto na pierwszym zdjęciu? 🙂
PolubieniePolubienie
No i upiekłam jak wyżej w przepisie ale nie wyrosła mi na tyle… nie wiem dlaczego. Mialam tez dylemat z proszkiem do pieczenia który podajesz w opisie a w składnikach sodę.. ? Zapewne to pomyłka ale w koncu dałam proszek…
I nie wiedziałam tez kiedy włączamy roztopione masło- tego tez brakuje w opisie. Zatem połączyłam je z żółtkami (jajka również mam wiejskie). Tortownicę również mam o średnicy 24cm.
Proszę o podpowiedzi co ulepszyć aby ciasto rosło wyżej ?
Smaczne jest:-)
PolubieniePolubienie
Moje tez jakieś mało wyrosnięte, tak tylko wspomnę dla pocieszenia :):) ale smak super.
Ps ja dodałąm masło do mąki.
PolubieniePolubienie
Już wiem co zrobię na następny weekend:-) Uwielbiam takie proste ciasta a wygląda pysznie. Pozdrawiam:-)
PolubieniePolubienie
Madziu na pewno tylko 80g mąki? I kiedy dodać roztopione maslo?
PolubieniePolubienie
tak, informacja o maśle już jest w przepisie. Jeśli chcesz więcej ciasta możesz zrobić z podwójnej ilości składników.
PolubieniePolubienie
Noo i teraz proszek tez z opisu usunięty 🙂 zapewne na sodzie wyrośnie lepiej
PolubieniePolubienie
Pomyłka wpadła dlatego, że robię to ciasto raz na proszku raz na sodzie. Zależy co mi ręce wpadnie.
PolubieniePolubienie
Witam. Takie smaczne, zwykłe a jednak niezwykłe ciasto. Ciekawe czy z brzoskwiniami wyjdzie? Mam pytanie z innej beczki. Kiedyś pokazywałaś na instagramie frezje ze swojej rabaty. Niby powinno się je wykopywać na jesień ale tak jak z tulipanami można a nie trzeba (moje pięknie kwitną bez ruszania ich z ziemi) czy zostawiasz je czy wykopujesz? Pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
to były jednoroczne frezje
PolubieniePolubienie
Echhh brakuje mi twoich filmików … o tym co akurat wybierasz z ubrań , o tym co zmienia sie w domu na tarasie w ogrodzie…. po tylu latach bycia z „Tobą” 🙂 jakoś cięzko sie tak przestawić zwłaszcza, gdy często się korzystało z twoich podpowiedzi bo mamy bardzo podobny gust i styl.
Mam nadzieję że mimo Matyldy :):) która skradła 100% czasu jeszcze wrocisz na YT. Chociaz wiem, że z dziećmi będzie trudniej, bo jestem mamą dwóch córeczek…
Mimo wszystko mam nadzieje.
Pozdrawiam i buziaki dla was
PolubieniePolubienie
super przepis 🙂
PolubieniePolubienie
Ależ bym się zajadał 🙂
Wracaj na bloga kochana 🙂
PolubieniePolubienie